.::mY aMi::.

Wednesday, August 23, 2006

thought...





Just want to share some thoughts... The road to success is not straight. There is a curve called Failure, a loop called Confusion, speed bumps called Friends, red lights called Enemies, caution lights called Family. You will have flats called Jobs. But, if you have a spare called Determination, an engine called Perseverance, insurance called Faith, you will make it to a place called Success...








Wednesday, August 16, 2006

Pahlawan Islam Melayu (T0K JANGGUT)...




Ana dapat emel ni dari seorang sahabat...tak tahu nak gambarkan mcmane perasaan ana bila tgk gambar ni...semoga rohnya ditempatkan bersama ahli-ahli syurga.. Al-Fatihah

Ini ada satu penemuan yang menarik. Saya dapat satu email dari
member kata imej yang tuan/puan tengok dalam email yang saya fwd ni tidak pernah dipertontonkan kepada umum selama ini hinggalah ada pengkaji sejarah dari ukm ka entah mana, pi selak pi selak mai kat library university oxford kat England sana nu, dan jumpalah gambar ni. Kata orang putih laknatullah... (ni lah gambar "si penderhaka" yang dibunuh oleh orang putih tahun 1919 dulu di Kota Baru kelantan, kerana berani melawan pemerintah.... nama dia Haji Hasan orang pangge "tok janggut"...nilah akibatnya kalau menderhaka kepada pemerintah, tak sabar-sabar nak memerdekakan tanah melayu ni dari pemerintahan orang putih...)

Selepas baca ni, sama-samalah kita sedekahkan Al Fatihah kepada allahyarham tok janggut yang telah berjuang atas kesedaran berjihad untuk mempertahankan agama dan tanah air dari belenggu Inggeris. Orang-orang seperti tok janggut nilah yang berani bagi amaran kat orang putih, "kalau hampa nak balik England tengok anak bini, hampa tok sah dok kacau adat resam dan agama kami..."?(sory la, dia speaking Kelate, bukan Kedah). Sebab tu lah inggeris tak berani berdakwah pada orang melayu, walaupun depa jajah negara kita lebih seratus tahun lamanya. Alhamdulillah, dengan nikmat Allah, hari ni cucu cicit orang melayu zaman inggeris dulu masih kekal islam. Tanpa orang-orang seperti beliau, siapalah kita pada hari ini. Ntah2 apalah agama kita hari ni. Nau'zubillah. Al-Fatihah!

Tuesday, August 15, 2006

The Most Powerful and Charismatic Figures in Middle East

Sheikh Hassan Nasrallah



Sheikh Sayyed Hassan Nasrallah became the leader of Hezbollah after Israel assassinated the movement’s leader Abbas al-Musawi in 1992. Under Nasrallah's leadership, Hezbollah became a serious opponent of the Israel Defense Forces in Southern Lebanon, managing to improve the organization's military capabilities and increasing the killing rate to approximately two dozen Israeli soldiers per year.

Monday, August 14, 2006

RESOLUTION OF THE SEA ISLAMIC ORGANIZATIONS ROUNDTABLE CONFERENCE ON PALESTINE AND LEBANON IN FACING THE ZIONIST AND ANGLO AMERICAN IMPERIALISM


To realise and further enforce the resolutions arrived, the Round Table Conference unanimously agrees to coordinate the various programmes through the :

Formation of a Secretariat to be headed by a secretary preferably from Malaysia.

This Secretariat requires a seed capital or funding to move the planning by galvanizining both Islamic political parties and the Muslims-based NGOs. We would also like to propose the invilvement of Muslims corporate-cum-philanthrophists.

The terms of reference for the Secretariat encompasses the following domains or categories namely:

1. Political Initiatives & Lobbying Efforts
- International, Regional and National

I. Call for all heads of Islamic parties within 4 to 8 weeks to exert pressure and lobby on our respective government

II. Organise Muslims in Europe and the US to lobby the Western Governments and rally public support to emphatize with the people of Palestine and Lebanon.

III. Initiate a War Crimes tribunal to bring war criinals Ehud Olmert and George Bush to justice

IV.Educate and spread information on the pending dangers about to befall A-Aqsa Mosque to the masses esp Muslims

V. A campaign to inform and educate citizens in their respective countries, Muslims and non-Muslims alike, of the truth and facts of the actual conflict, so as to counter the falsehood and prejudiced information of their international media namely the CNN, BBC etc. That is the Muslims that are the initiators of the conflict and Hamas and Hezbullah are terrorist organizations that are out to hijjack democracy in their countries.

NB. Inter-MAzhab Coordination and effirts of Taqrib of Mazhab namely Shia- Sunni Divide

2. Media-cum-Research and Development

I. Efforts to counter-balance the prejudiced information of the western media.
II. Infromation sharing and networking of various websites of our respective countries
III. Educate the masses and increaese consciousness through mosques and gatherings as the alternative media

3. Humanitarian and Relief Work

I. Coordinate existing humanitarian and relief works being undertaken by the various Muslims organizations in all respective countries.

4. Fund_Raising (Economic Action) and Aid

I. Strategise Muslims in the US to galvanise Muslim businessmen and philanthropists to redirect investment in Muslim countries specifically Malaysia and Indonesia
II. Boycott of specific goods and services from the Corporations known to fund the Zionist regime of Israel nemly 4 items Coca-cola, Caltex, colagte and KFC

Friday, August 11, 2006

Buat Mu WaNiTa

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya."

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."


"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kekadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu-ragu."


"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan ketika ia diperlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada." kerana..... setiap wanita itu sememangnya dijadikan cantik...

Wednesday, August 09, 2006

Utarid dan Kejora bertemu di langit pagi


Untuk beberapa hari yang akan datang, kita akan dapat lihat 2 buah planet paling hampir dengan matahari, iaitu planet Utarid dan Kejora, bersama-sama melayari ufuk sebelah timur, sekitar jam 6.30 pagi.

Pandang ke arah Timur, pada kedudukan kurang dari 10 darjah dari atas ufuk Timur, kita akan dapat lihat kedua-dua buah planet ini menyinari dengan kecerahan yang agak terang, walaupun ketika itu langit sudah semakin terang.

Kejora merupakan yang paling cerah antara keduanya. Jangan terkeliru dengan kehadiran bintang kembar Castor dan Pollux, yang berada di ke kiri dari kedua-dua planet ini, pada kedudukan sebelah atas kiri.

Bintang Procyon, bintang paling cerah di dalam buruj Canis Minor, akan berada ke kanan atas dari planet-planet tersebut. Namun kita akan dapat kenalpasti dengan mudah kerana ianya satu-satunya bintang yang cerah di kawasan itu.

Kejora dan Utarid ini akan berada hampir antara satu sama lain buat beberapa hari dari 10 sehingga 12 Ogos. Selepas itu, kedua-duanya akan semakin berjauhan dan semakin rendah ke ufuk langit. Menjelang akhir bulan Ogos, Utarid sudah hilang dari pandangan, dan meninggalakan Kejora keseorangan, sambil menanti kemuncul planet Zuhal pula yang akan mula muncul sebelah pagi!

Begitulah kedinamikan langit bumi, sentiasa bersedia untuk kita melayari dan mempelajarinya.

Wednesday, August 02, 2006

convocation sidang 30





berakhir sudah konvokesyen kali ni....erm...tapi rasanya tak semeriah sebelum ni...sbb nya bukan diri sendiri yang menerima ijazah...huhuhu. tapi sekurang2nya konvo kali ni sedikit sebanyak memberi motivasi utk diri ini...yuip, perjuangan perlu di teruskan...

 

Powered by Blogger